Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan kezd el a környezettudatosabb életet?

Hogyan kezd el a környezettudatosabb életet?

Környezetbarát termékek a konyhában, környezetbarát háztartás tudatos gyerek nevelés.

Engedjétek meg, hogy személyes tapasztalatod osszak meg veletek, hiszen ez is egy példa/ segítség a tudatosabb élet felé.

Még amikor egyetemista voltam, társadalomismeret előadáson ajánlott filmként említették meg az „Özönvíz előtt” című filmet, hogy nézzük meg. Én ennek eleget téve, hazaérve bekapcsoltam a gépet, és elkezdtem nézni. Az volt az a nap, amikor megváltozott valami bennem a környezetünket tekintve. Rádöbbentett az emberi gyarlóságra, önzőségre és arra, hogy tenni kell valamit. Ennek a filmnek köszönhetem, hogy mára sokkal fenntarthatóbb életet élek, és még jobban vigyázok a környezetemre, mint az előtt. ( Érdemes neked is megnézned, youtube-on ingyenes)

Mit jelent az, hogy környezettudatosabb vagyok? Mit váltottam le, mit cseréltem le, és mit nem vásárolok?

Ha te is megteszed ezeket a lépéseket, már egy lépéssel közelebb vagyunk a zöldebb jövőhöz, és le tudjuk lassítani ezt a szörnyű folyamatot, ami évtizedek óta megy.

Mit csinálj, hogy környezettudatosabb legyél? Hogyan kezd el a tudatosabb életmódot?

1.       Gyűjtsd szelektíven a szemetet, külön a papírt, műanyagot, fémet és üveget, és tedd a megfelelő szelektív kukába.

2.       Váltsd le a műanyag zacskókat a vászontasakokra, vászon táskákra, vagy az újrahasznosított műanyagból készült hálós zsákokra. Pékáru, zöldség, gyümölcs, magvak tárolására alkalmas zsákok, tasakok. Így nem csak a műanyag fogyasztásod nullázódik le, de a szemét termelésed is, hiszen újra és újra tudod használni ezeket a zsákokat. Ezzel párhuzamosan már a szemeteszsákokból is van lebomló vagy olyan, ami természetes anyagból készül.

3.       Váltsd le a műanyag sminklemosó korongokat a mosható arctisztítókra, így szintén nem a műanyagról mondasz le, de kevesebb szemeted fog termelődni. Szerezz be többet, hogy minden napra jusson, majd használat után tedd a mosógép, mosd ki, szárítsd meg és használd újból.

4.       Ha már mosás, akkor keresd a környezetbarát mosószereket, tisztítószereket, tusfürdőket és samponokat, amelyek nem tartalmaznak vegyi anyagokat, hamar lebomlanak, így nem szennyezik a vizeket és a földet. Ügyelj arra is, hogy a lebomló csomagolású, vagy újrahasznosított flakonba/üvegbe tárolt tisztító, mosószereket, tusfürdőt, sampont, balzsamot stb. vásárolj.

5.       Törlőkendőből is könnyedén tudsz újra felhasználható textil vagy univerzális törlőkendőket vásárolni, amely szintén nem termel szemetet, ugyan így a szalvétából, sőt még a mosogatószivacsból. Ezeket itt mind be tudod szerezni!

6.       Csomagolj „újra szalvétába” vagy méhviaszos szalvétába akár reggelit, gyümölcsöt vagy uzsonnát.

7.       Használj kulacsot, így nem kell mindig műanyag flakonos üdítőket, vagy vizet vásárolnod. Budapesten bemért, jó minőségű csapvíz van, de ha abban mégsem bízol, már vannak olcsón beszerezhető víztisztító készülékek, kiegészítők, szűrők, kancsók.

Ezen kívül törekedj arra, hogy minél természetesebb és újrahasznosított termékeket vásárolj a lehető legtöbb dologból.

Ezek a lépések könnyen megtehetőek és kifizetődőek. Ha még nem kezdted el a tudatosabb életmódot, és nem kezdted el bevezetni a mindennapjaidban, akkor ez egy remek lehetőség, kezd el még ma! A momandme.hu megadja a kezdőlökést, így a felsorolt lépésekhez szükséges termékek 90%-át be tudod nálunk szerezni. Ha nekem sikerült, akkor neked is menni fog! Szoktasd rá a családot, rokonokat, barátokat!

Tartalomhoz tartozó címkék: tudatos zero waste fenntarthatóság